Да защитим семейството и дома си в няколко лесни стъпки - ЧАСТ 2

Миналата седмица разгледахме няколко лесни начина да подобрите защитата на дома. Днес продължаваме с още няколко съвета:

Защитете прозорците

Ниският и среден клас дограма често се продава с обков с ниско качество. В почти всички случаи отварянето на неукрепената дограма отнема до десет секунди, а инструмент може да бъде най-обикновена отвертка. Масово се използват райбери, монтирани от вътрешната страна на дограмата, но те не са достатъчно ефективни.

Крадците най-често пробиват дупка в дограмата с ръчна бормашина, без абсолютно никакъв шум. След това вкарват в пробитата дупка стоманена тел и чрез нея отварят дръжката на прозореца, както и допълнителният масивен райбер. Най-удачното решение на този проблем са специалните обкови за дограма с многоточково заключване, устойчиви на много голям натиск. Те защитават дори отворени отгоре чрез двуосов механизъм прозорци и врати. В комбинация с удароустойчиви закалени стъкла с не много голяма площ, защитата на дома ви ще е гарантирана.

Подсилете вратите с допълнителни резета

Всички външни врати трябва да имат поне по една допълнителна здрава брава-резе. Въпреки, че цената на качествена брава-резе е сравнително висока, те са много по-здрави от обикновените секретни брави и осигуряват значително по-голяма защита. Важно е бравата да се монтира на минимално разстояние от рамката на вратата, тъй като в противен случай опасността от отключване или разбиване става по-голяма. Ако вратите ви са стари, могат да бъдат подсилени на по-уязвимите места около бравите с парче ламарина или шперплат.

Използвайте врати с вътрешни панти

Ако пантите на вратите ви са от външната страна, крадецът може лесно да ги пререже и да преодолее защитата дори на най-добрите брави. Изключение правят високият клас врати с многостранно заключване - четири или повече точки. За оптимална сигурност, обърнете сегашните врати, или ги заменете с такива, които се отварят навътре.

Инсталирайте сигнално-охранителна система

И на последно, но най-важно място, за сигурността ви най-добре ще се погрижи алармената система. При изборът на фирма за инсталиране на сигнално-охранителна техника и автопатрулна охрана е най-добре да се използва фирма с добре развита структура от мобилни патрули. Ако в даден момент един от патрулите реагира на сигнал, то задължително трябва да има минимум един дублиращ патрул, който да е свободен да поеме други сигнали. Цената за изграждане на охранителна система е пренебрежимо малка в сравнение с материалните и морални щети, които може да ви нанесе евентуален обир.


Автор: Стефан Стаменов