Да защитим семейството и дома си в няколко лесни стъпки - ЧАСТ 1

Защитата на семейството ни започва със защитата на дома. Но с толкова много източници на информация, е трудно да се определи кои са най-важните аспекти. Днес ще ви покажем няколко лесно осъществими стъпки за подобряване на вашата сигурност вкъщи.

Сменете ключалките

Не забравяйте да смените всички ключалки, когато се нанасяте в нова къща или апартамент. Никога не се знае кой е имал достъп до ключовете преди това, и кой все още има тяхно копие. За максимална сигурност при загуба на ключове от член на семейството, предприемете същата стъпка.

Скрийте външните кабели

Крадците често търсят външно окабеляване около къщата, за да го прекъснат при евентуален опит за взлом. Това могат да бъдат комуникационни кабели - телефон и интернет, както и електрозахранването на къщата. Добра идея е да вкопаете всички кабели в стените на къщата и под земята. Така ще попречите на крадците да ги открият и да ги прекъснат, а чисто естетически домът ви ще изглежда по-добре без висящи жици от всички страни. 

Създайте впечатление, че в къщата има постоянно присъствие 

Професионалните крадци набелязват най-често домове, чиито собственици не са в къщи и ще отсъстват за дълго. Най-добрият признак за това е липсата на движение и неизползването на осветлението през нощта. Лесен начин да създадете илюзия, че домът е обитаем, са автоматичните таймери за осветление. Настройте ги да се включват и изключват всеки ден по различно време в тъмната част от деня. Така можете да бъдете по-спокойни - в повечето случаи крадците ще продължат към следващата набелязана цел. 

Не оставяйте ключовете си в пощенската кутия 

Това, както и оставянето на ключ под изтривалката или под камък около вратата, са може би най-изтърканите места за скривалище. Ще се изненадате обаче колко хора все още го правят. Естествено, че на всеки се случва да си забрави ключа и да изпада в неудобни ситуации, и е хубаво да има решение на проблема. За целта го увийте във фолио, и го скрийте на тайно място, за което знят само членовете на вашето семейство. Още по-добър вариант е да го оставите у доверен съсед.

Осветление пред входа на дома

Един интелигентен начин да пазите крадците далеч е използването на осветление. Лампите с инфрачервен детектор автоматично се включват, когато има движение в зоната на задействане. А както добре знаем, никой крадец не иска да бъде на светло, докато си върши "работата".

Прочетете и втора част на статията тук.


Автор: Стефан Стаменов