Защо не получавам обаждане при задействане на аларма?

Задействали сте алармената си система по погрешка, но никой не Ви е уведомил по телефона за аларменото събитие? Като начало има два начина, по които работим с клиентите си: аларма с отворено време за деактивиране, и отваряне с аларма. По време на монтажа и настройката на системата, Вие избирате по кой от двата начина да работи тя.

Първият начин е подходящ за обекти с по-ниска степен на риск, като при преди задействане на алармата има предварително зададен период от време (обикновено 10 сек.), в който можете да въведете кода за деактивиране. Ако не бъде въведен код в този период, алармата се задейства, и ние изпращаме автопатрулен екип към обекта.

Вторият начин, или така нареченото отваряне с аларма, е подходящо за по-рискови обекти - матазини, складове, офиси. При него алармата се активира моментално след отваряне на обекта, т.е. отвореното време за въвеждане на кода липсва. Ако алармата е от входната зона на обекта и Вие въведете правилен код за деактивиране на системата в рамките на до 10 секунди, ние НЕ ВИ УВЕДОМЯВАМЕ по телефона за алармено събитие, тъй като смятаме тази процедура за излишно безпокойство. Представете си, че сте собственик на търговски обект, например склад, който се отваря и затваря многократно всеки ден. При всяко отваряне алармената система ще се активира, и вие ще получавате позвънявания от Мониторинг центъра без основателна причина през целия ден. Това безпричинно би нарушило вашето спокойствие, нали?

Ако все пак желаете да получавате обаждания при всяко отваряне с аларма, можете да се свържете с нас и да заявите услугата.